background

Monday, 31 December 2012

BuFd@Y g!RL SwEeT 19


kali nie nak masok entry my birthday 19th yang jatuh 31-12-2012 ..hujung tahun kot...tapi bangga sebab aku yang paling muda dikalangan kengkawan aku...

 30-12-2012
 aku keluar ngan my roomate aq..ingat nak g SABA' RESTORAN tapi malangnya nyerr tutup..sedey..:-(  jadi teruslah naik LRT  pergi JUSCO WANGSA MAJU makan CHICKEN RICE  jerr..


beli kek laboheme kat MID VALLEY jerr



yang nie jerr mampu beli...tu pon mahal kot...ni posing sebelum makan kek..hihihi bufday girl..:-)



rasa macam tersalah beli kek pulak..tetiba ada orang salji plak nie untuk  Christmas nie..tapi pon makan jerr..habis jugak kengkawan aq makan..sedap dan lembut..:-)



dah kenyang makan..aq on lappy nak tegok fb..hihihih..tegok peminat sape la aq nak ada peminat nie..perasan jerr..kengkawan aku lerr yang wish.. wah ramai la jugak  friends aq wish dari tahun sebelum nie..bangga..terharunya...jadi sediakan tisu untuk lap air mata..hahah tipu jerr..tak dak air mata pon.


 .tapi aq terharu gila ada someone yang agak kejam,benci,jahat,sombong, belagak hentah la nak cakap apa pon tak tahu..tapi sebenarnya dia baik jerr ..dia wish kat aq..waaaa..menjerit aq kegembiraan..ingat jugak dia kat aq...makseh wei...


 nie aq dapat hadiah dari roomate aq..thnkss tau fyfie bg hadiah..cantik sangat..terharu orang first bg hadiah kat aku..awal ulak tu..sayang kamoo...



ok..samapi sini jerr entry kali nie...aq nak ucapkan terima kasih pada kengkawan aq yang wish kat aq..aq harap semua impian aku akan terlaksana dengan umurku yang semakin betambah dan menunggu detik kematian nie...hidup aq lebih bermakna ...orait...love u all..



Friday, 28 December 2012

LOVE is CINTA


Cukup cintai dia dalam diam,
Cukup cintai dia dari kejauhan,
Cukup cintai dia dengan kesederhanaan,
Cukup cintai dia dengan keikhlasan,
Cukup aku menjaga hati ini dengan mendoakannya,
Kerana aku tidak tahu rencana Tuhan sebagaimana,
Kerana aku tidak ingin meraih cinta dirinya,
Melebihi cinta ku kepada pencipta-Ku……
Aku tidak ingin cinta yang hadir ini,
Bisa membuat aku terleka….
Kerana ku tahu hati ini mampu dibolak-balikkan…
Aku tak sanggup serahkan cinta ini….
Kepada insan yang ku cintai
Kerana ku tahu hati ini dimiliki
Dan pemiliknya adalah Allah swt…
Ya Allah izinkanlah aku membahagiakannya,
walaupun dari kejauhan…..
Ya Allah aku memohon kepada-Mu,
agar cinta yang hadir ini menjadi cinta yang halal,
buat diriku yang mencintainya dengan diam…,
P/s : Maafkan ana kerana TERLALU MENYUKAI AKHI..andai benar akhi MAHU MENJADI SEBAHAGIAN dari keluarga ana, JUMPALAH WALI ana..ambil ana dengan CARA YANG TERHORMAT..

Monday, 24 December 2012

EVENT IN MY VILLAGE

assalamualaikum....
    
      Lamanya tak update blog ni..jadi dah tak ada idea sangat nak tulis..ni terpaksa jer update hahah..tp kalu tak banyak ayat maafkan saya..

    15 DIS 2012  
       Nenek aku nak  buat kenduri khatam al-quran on the spot aku kena dapat khatam before tu t ucu aq col.."nailah ada hal tak sabtu 15.12.12 nie nenek nak bt kenduri..balik ngan kak jera...." aq pon cakap "tak dak hal n ok balik ngan my cousin...

 14 DIS 2012
       aq ada kelas Adab Nusus 10.00am-12.00pm first time nak balik sendiri takot kot..tapi kuat kan jerr diri nie..selalu kalu aq balik msti pak usu aq jemput tapi kali nie tak..sobbbbsobb :( 

       Alhamdulilah ada classmate nak balik sekali..aku and dia naik bas sesama sampai stesen  universiti naik LRT sampai KL Sentral than sepupu aq jemput than naik teksi sampai Pudu.. pukul 2 bertolak ke Tanjung Malim...

     aku sampai rumah nenek aku dalam pukul 6.00pm dah ramai jiran-jiran nenek aku datang tolong..malam tu alu tolong my cousin buat burger dell dan aku tolong basuh telur burung puyuh dan buatkan bunga telur..taraaaaa...ni diatapi sedey malam tu aku kurang sihat sakit kepala..syafakillah tapi kuatkan diri jugak buat kerja..


                                                        
           Pagi tu aku siap-siap sebab kena khatam al-quran pukul 8.30..kumpulan marhaban nenek aq sampai tepat..

 
                                        
              


      Dah penat duduk lama..aku keluar la...sesi snap gambar...klikkk...

                                                        

                                                            
ok lah sampai sini saja..dah tak dak gambar nak relate ngan text aq dah..jumpa nanti...

                                                      

Sunday, 25 November 2012

تطور مفهوم الأدب العربي



                       
الأدب عند العرب في الجاهلية :
    في العصر الجاهلي ــ وهو أقدم مايعرف من  أدوار تاريخ الأدب العربي ــ لاتوجد نصوص تشير إلى أن كلمة ( أدب ) فيه كانت تعنى ماتحمله في هذا العصر من معنى ، بل إن هذه الكلمة كانت قد عرفت في معنى ضيق جداً ، وهو الدعوة إلى مأدبة أو وليمة ،وفي ذلك يقول الشاعر الجاهلي طرفة بن العبد :
نحن في المشتاة ندعو الجفلى               لاترى الآدب فينا ينتقر
والجفلى : هي الدعوة العامة ، والآدب هو الداعي ، وينتقر أي يتخير أو يختار ، وبهذا يفتخر الشاعر بأنهم كانوا يقيمون المآدب في الشتاء ، ويجعلونها عامة لكل عابر سبيل إذ أنهم لم يكونوا يختارون من يحضر إلى تلك المآدب . وهذا معنى ضيق جداً ، وبعيد كثيراً عن معنى كلمة ( أدب ) في العصر الحديث .
ثم عرف العرب من معاني الأدب أنه الخلق المهذب ، والطبع القويم ، والمعاملة الكريمة للناس ، نرى هذا المعنى في النص الجاهلي الذي ورد عند عتبة بن ربيعة ، وهو يصف لابنته هند زوجها أبا سفيان ، من غير أن يسميه لها ، فقد جاء في هذا الوصف = ... بدر أرومته ، وعز عشيرته ، يؤدب أهله ولايؤدبونه + . وواضح من هذا النص أن المراد به هو أنه ذو خلق نبيل ، وأنه يأخذ أسرته باتباع هذا الخلق النبيل . وفي رد هند بنته مايدل على هذا المعنى أيضاً ، إذ قالت : = إني سآخذه بأدب البعل + . تريد أنها ستعامله بالخلق الكريم الذي ينبغي أن يعامل به الزوج .

nالأدب في عصر صدر الإسلام  :
       لما جاء الإسلام ووضعت  أصول الآداب ، واجتمع المسلمون على أن الدين أخلاق يتخلق بها ، فشت الكلمة،أما حديث ( أدبني ربي فأحسن تأديبي ) فعلى الرغم من صحة معناه إلا أنه حديث ضعيف قال عنه ابن تيمية ـ رحمه الله ـ (لايعرف له إسناد ثابت ) ، ولكن في هذا العصر استخدمه شاعر مخضرم يسمى سهم بن حنظلة الغنوي بنفس المعنى إذ يقول :
لايمنعُ الناس منِّي ما  أردت ولا            أعطيهم ما أرادوا حُسنَ ذَا أدبا

n مفهوم الأدب في العصر الحديث :
     أخذت كلمة ( أدب ) منذ أواسط القرن الماضي تدل على معنيين :
1-               معنى عام ، يدل على كل ما يكتب في اللغة مهما يكن موضوعه ومهما يكن أسلوبه، سواء  أكان علماً أم فلسفة أم أدباً خالصاً ، فكل ما ينتجه العقل والشعور يسمى أدباً .
2-      معنى خاص ، هو الأدب الخالص الذي لا يراد به مجرد التعبير عن معنى من المعاني ، بل يراد به ـ أيضاً ـ أن يكون جميلاً بحيث يؤثر في عواطف القارئ والسامع على نحو ما هو معروف في صناعتي الشعر وفنون النثر الأدبية مثل : الخطابة ، والأمثال ، والقصص ، والمسرحيات ، والمقامات .


 

                                                                                                                            

Friday, 16 November 2012

Titik Perjuangan

hai semua...asslamualaikum...

Dah seminggu aku sampai CFSIIUM,tapi hari ini baru terasa nak update blog pasal jorney aku  nak balik CFSIIUM,Petaling Jaya Semester 2 2012/2013.. sepatutnya tak ada sem 2 tapi biasa la orang kurang pandai eh tak elok ckp cm tue..aku trpaksa la ambek Semester 2 nie ats sebab tertentu...ape pon think positive je walupun hati susah nak menerimanya...

10.11.12  :

 KTM Butterworth ----> KTM Slim River ----> myGrandmomther'S home -----> CFS IIUM
 
  Aku bertolak dari rumah ke KTM butterworth..trip pukul 2.00PM tapi 12.00pm dah kena marah dengan  umie sebab tak siap lagi..hahhah..tak sempat nak makan..makan sikit jerr..setengah jam jugak la rumah aku dengan KTM Butterworth.Dah sampai terus beli tiket..


Pukul 2.00pm terus train bergerak..aq dok seorang jer..tepi aku tak ada orang selamat...first time aku naik train dok tepi laki..tak selesa, nak bergerak pon susah..ada 2 3 orang jugak foreigner dalam coach aku yang dok belakang aku senyap jerr ..maybe dia seorang je.. sampai kt IPOH ada pakcik n atuk naik dok kerusi tepi  foreigner ..pakcik tu tegur dia..hihihi yang jahat nyerr..aku curi2x dengar diowg cakap pe...tak dak geng la katakan..bosan kot..jadi aku snap la gambar ni...

hari gerimis..

cover foto


aku sampai KTM Slim River pukul 8.00pm..Pak usu,Mak usu,Maka ngah,2 orang  cousin jemput..thnan g makan kat dapur-dapur...lapar punya pasal..alhamdulilah..


Wednesday, 7 November 2012

TEKNIK BELAJAR




Tips 1: Sebelum Kuliah (Overview)


- Baca dahulu tajuk yang akan anda pelajari di pagi hari sebelum hadir ke kelas.

- Cuba dapatkan gambaran awal dan bayangkan anda akan menghadapi peperiksaan (kerana bagi pelajaran yang bersesuaian, cuba untuk anda tidak membuka buku semasa kuliah)

- Tidak perlu memaksa diri anda untuk faham dengan sempurna agar masa yang digunakan untuk bacaan buku sebelum kelas ini dapat diminimakan.


Tips 2: Semasa kuliah (Focus)


- Bagi pelajaran yang bersifat kepada memahami struktur seperti Anatomi, dicadangkan untuk anda
  menggunakan kertas dan pen sahaja semasa kuliah. Tumpukan perhatian anda kepada kuliah dan lukislah apa yang berkenaan. Selepas habis kuliah, buka buku teks dan cuba anda bandingkan segala lukisan dan tulisan yang anda hasilkan ketika dalam kuliah.

- Bagi pelajaran yang bersifat kepada memahami proses seperti Fisiologi, dicadangkan untuk anda
  menumpukan perhatian sepenuhnya dalam kuliah untuk mengelakkan keciciran informasi.

    Cuba sedaya upaya untuk anda fokus dan tidak buka buku teks sewaktu kuliah. Seandainya anda mengantuk, ambil kertas dan tulislah segala apa yang anda dapat tanpa menyusunnya demi mengelakkan keciciran maklumat.

    Sejurus habis kelas atau waktu yang seawalnya tanpa bertangguh, tulislah segala input yang anda dapat dalam bentuk penceritaan atau dalam bentuk yang berkesinambungan tanpa melihat buku teks.

     Seandainya ada proses atau istilah yang anda lupai, sila tinggalkan sebentar sehingga tamat penulisan input yang anda dapat tersebut. Kemudian, barulah anda membuka buku teks untuk membuat perbandingan antara apa yang anda dapat dan apa yang terkandung dalam buku teks.

- Bagi pelajaran yang berbeza daripada dua ciri di atas, dicadangkan untuk anda membuka buku bersama  dengan pen dan highlighter. Highlight segala perkara penting diucapakan oleh murabbi sewaktu kuliah.

     Pelbagaikan cara atau warna highlight bagi membandingbezakan antara perkara penting. Contohnya,
  
    highlight merah untuk definisi dan highlight biru untuk fungsi. Walaubagaimanapun, cuba minimakan
  penggunakan tenaga kepada perkara-perkara tersebut, agar anda tidak hilang fokus, yang akhirnya
  menyebabkan anda keciciran maklumat. Seandainya ada perkara-perkara penting yang tidak sempat anda jumpai dalam buku teks, tulislah dahulu menggunakan pen di bahagian tepi buku, agar masa tidak dibazirkan untuk mencari kedudukan maklumat tersebut di dalam buku teks (Namun, sepatutnya, anda mudah untuk mencari kedudukan maklumat tersebut dalam buku teks memandangkan anda sudah membuat
  overview pelajaran di pagi hari.). Selepas tamat kuliah, cuba susun segala data tersebut dengan tersusun
  dan semenarik mungkin.

Tips 3: Selepas Kuliah (Revise)

- Ulangkaji mengikut cara-cara yang bersesuaian seperti yang disebut dalam tips 2.

- Fokus dalam mengulangkaji agar masa yang anda gunakan dapat diminimakan.

- Selangi waktu ulangkaji dengan rehat sebentar. Contohnya, setiap 25 minit ulangkaji diselangi dengan rehat
  5 minit. Ulangkaji 15 minit pun sudah memadai, dengan syarat, berterusan dan fokus.

- Jangan biarkan jurang masa antara masa kuliah dan ulangkaji anda melebihi 48 jam. Menurut kajian,
  seseorang manusia akan lupa sesuatu perkara yang ditinggalkan lebih dari 48 jam.

Resolusi:

-Overview + Focus + Revise (OFR) = Mumtaz dunia akhirat. InsyaAllah.

Wallahu A'lam
 

Saturday, 3 November 2012

كن شجاعا

: قال المبتنبي

      إذا غامرت في شرف مروم         فلا تقنع بما دون النجوم    
    فطعم الموت في أمر حقير             كطعم الموت في أمرعظيم
يرى الجبناء أن العجز عقل            وتلك خديعة الطبغ الئيم
وكل شجاعة في المرء تغني           ولا مثل الشجاعة في الحكيم
وكم من غائب قولا صحيحا            وآ فثه من الفهم السقيم
ولكن تأخذ الآذان منه                  على قدر القريحة والعلوم 

Friday, 2 November 2012



Terserentak..
terpana akan kehidupan yang bagaikan angin,
terkapai-kapai melawan ombak laut,
 namun  kekuatan diri hanyut,
bersama derasnya air yang mengalir,
hanya pasrah dan kejujuran dalam diri,
kental diiring kenangan lalu,
mereka yang telah pergi.

Rindu,
rindukan kesempurnaan hidup,
pilunya hati dikelilingi suasana berliku
walaupun tersergam di sisi
mahligai istana lengkap segalanya
semua itu hanyalah pelengkap  yang tiada makna.

Tiada ketenagan dihati,
hanya igauan yang sentiasa menghatui,
MEYESALKAH??
kesepian..kehampaan..kerinduan..
bagaikan teman saban hari
tiada siapapun yang mengerti.

Suara yang nyaring diringi pandangan
nan menusuk,
perintah yang tiada bantahan,
walau hati tidak lekang dek mengomel,
tiada sipa mendengar,
luahan nurani ini,
hanya dinding hiasan yang berwarna,
sama warna dengan hati yang tak keruan ini,
entah tidak pasti sampai bila.

Namun telihat seketika,
senyuman menawan,layanan istimewa,
dan ketawa keriangan kedengaran
serta...kebenaran terpaksa
penyeksaan hampir terlerai,
SAYANGKAH?? CINTAKAH??
ianya sementara cuma yang pasti...
kepercayaan masih terhalang,
tersangkar kembali di mahligai indah.

Hati nan terluka,
sentiasa tercari-cari,
apakah sebenarnya yang tersirat??
apakah ini telah tersurat??




 




اجتهد!!!



Perjuangan itu adalah satu kehidupan,
Perjuangan itu adalah pengorbanan,
Perjuangan itu lambang jati diri,
Perjuangan itu simbol kekuatan,
Perjuangan itu sumber kebenaran,
Perjuangan itu meneragi kegelapan,
Perjuangan itu puncak keberanian,
Perjuangan itu membunuh kekuatan,
Perjuangan itu mengadili keadilan,
Perjuangan itu memberi kita perpaduan,
Perjuangan itu umpama  perjalanan panjang,
Perjuangan itu tidak akan padam,
Selagi hidup dalam bernafas,
Biarpun selama-lamaya

My Memorie In Blood Donation


Ini pengalaman pertama aku derma darah.Dulu masa plkn aku nak derma tapi masa tu  tak cukup umur lagi jadi kena minta kebenaran ibu bapa,umie aku tak bagi jadi aku tak boleh la nak derma.kesian aku..
 syarat-syarat menderma darah

Aku tunggu lama jugak masa nak derma darah.Last2x time aq counduct BLOOD DONATION kat Jusco klang dapat jugak aku derma darah hihihi...tu pon tak bg thu umi aku.kalu tak mesti kena punya..

 berjaya jugak aq dok atas katil nie...hihih...


 
 nie darah aku..group A..


 volunter RED CRESCENT CLUB,CFS IIUM..


Dah selesai derma darah aku pon g la kt ruang refresment...best dapat makan free dan sijil oleh PDN ,nak jadikan cerita lepas aq derma darah n ambek refresment aq pon nak rest n duduk la kt kerusi pendaftaran nk jaga kaunter..alih2x 2 5minit selepas nya aq dah terjelopok kt lantai...aq rasa aq duduk atas kerusi tu ok jer cm ne plak boleh jatuh..

Dengar suara menjerit kata "ada orang pengsan nie" sedar-sedar je dah ada kt atas katil balik...kelakar jerr...
  aq yang terbaring atas kati tu..hihihi malu 

lepas nie tak mau derma dah..serik...berat badan pon dah dah naikk..hihihi ^^


      volunter blood donation


TAMAT

BOLEHKAH AKU BERCINTA ??



Ya Allah bolehkah aku mencintainya??
Ya Allah bolehkah aku menyayanginya??
Ya Allah bolehkah aku merinduinya??

Bila rasaku ini mulai meluluhlantahkan segenap hatiku..
Aku tak sanggup untuk mulai menanggungnya sendiri..
Aku butuh sandaran hati untuk menenangkan hatiku ini..
kepada siapa aku akan melabuhkan cinta ini...yang sampai saat ini belum aku bisa temukan jawabannya...

Jika memang dia yang bisa menjadi terbaik untukku,,kan kupasrahkan semua kepadaMu...

Jikalau dia yang tepat KAU pilihkan untukku tak kan kemana hatiku kan mencari sebuah tambatan hati...

Jika bukan dia yang terbaik
untukku kan ku coba untuk mengikhlaskan
semua meski sakit untuk menanggungnya...

Ya Allah...
Jika memang Kau jodohkan dia kepadaku,temukanlah dia denganku di ikatan yang penuh kehalalan dan barokah..

Semoga dengan ikatan pernikahan ini ,,cinta ini, sayang ini, rindu ini bersemi seindah mentari yang menyinari bumi...
Untuk membangun keluarga Sakinah, Mawadah Warahmah
kelak..Aamiin.

Saturday, 8 September 2012

LEBARAN DI PERANTAUAN


Assalamualaikum...

rasa tak terlambat lagi nak ucapkan salam lebaran pada kengkawan semua... dah lama rasa tak update blog nie dah berhabuk rupanya...

kali nie nak bercerita pengalaman beraya ngan my beloved Roomate...best sngat ...

Firstly ada society ajak g sambut MERDEKA kat STADIUM BUKIT JALIL malam merdeka... excited sngat nak pergi alih-alih diubah pulak tarikh so tak jadi lah kitowg nak pegi...so padam la nama,,,sedey rasa...tp tak pe :-) tu jerr mampu buat..

31 AUGUST 2012

Bagun cam biasa siap2x pakai baju rayerr hihih...semuanya kelihatan anggun gitu...mana nak pergi erk??yahhh...kita pergi rumah SYAZWANI AZIZAN... kat Gombak...kitowg nek LRT dari
STESEN U ------>  RAPID KL ------> JALAN KAKI


nie la tuan rumahnya dalam LRT...

 open house...snap picture sebelum masuk rumah

dah tengah hari sampai rumah...perut dah lapor apa lagi serebu dapur je la...

nasi bukhari + dalca + salad

perghhh..sedap kami menjamu selera...195% la.. aq bagi 5 bintang..tambah 2 kali kot ...

dah makan kenyang santai2x atas sofa baru pulak...macam rumah sendiri jerr buat..relax sudah..

 Gadis pilihan...

 nak bergambar la pulak...biasa la awek cantik...:-0

 time to back with ibu wani

time to back..tap bukan nak balik CFS terus..ada lagi tempat yang nak dituju...WANGSA WALK..

  
WANGSA WALK

kami di depan pintu masok..

sebenarnya nia la tujuan sebenar kami...aku terharu gila sebab diorang bawak aq g tengok wayang...cerita SAM...first time tegok wayang..best..

kami dalam panggung

oraitt lepas tu g main game with fifa amir..pepon enjoy..agak segan masok sebab pakaian lain orang yang lain..tak dilupakan main basketball terkena kepala seorang brother nie..maaf yerr..pe pon enjoy..first time...batas tetap dijaga..


balik CFS ngan hati yang gembura walupun cuak sebab lewat..pe pon alhamdulilah tak dak pe2 berlaku...enjoy with friend..selesai jugak beraya




قلبي لك



قلبي لك
حِيْنَ وُلِدْتُ أَعْطَيْتَــنِيْ قَلْباً صَغِيْراً خَالِيـــــــاً
مَلأْتُـهُ حُبّـــــــاً لَــكَ حُبّاً نَقِيّاً صَافِـيًــــــــا
أَنْتَ حَبِيْبِيْ وَمَالِكِـــــيْ حُبُّكَ فِي قَلْبِيْ يَزِيْــــد
يَا مَنْ يَسُرُّنِي قُرْبُكَ سِوَى رِضَاكَ لا أُرِيْــدُ
قَلْبِيْ بِذِكْرِكَ يَطْمَئِـنُّ يَدْعُوْكَ رَبِّي العَالِيَــا
سُبْحَانَكَ وَبِحَمْـــــدِكَ يَرْجُوْكَ عَفْواً وَعَافِيَـا
شُكْراً لِمَا أَهْدَيْتِـنِــــي قلباً بِذِكْرِكَ يَخْشَــــعُ
ثَبِّتْهُ رَبِّي بِفَضْلِـــــكَ حَتَّى يُطِيْعُ وَيَسْمَــــعُ